Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Σπιτικό παγωτό βανίλια




Υλικά:

580 ml γάλα
150 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
6 κρόκοι αβγών
1 λοβό βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
80 ml κρέμα γάλακτος ζωική 35% λιπαρά

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και τη βανίλια την οποία και ανοίγουμε στη μέση με ένα μικρό μαχαίρι και αφαιρούμε τα σπόρια. Τα προσθέτουμε μαζί και με τον λοβό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού. Την ίδια στιγμή χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και το αλάτι σε μια μπασίνα με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιήσουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στους κρόκους για να αυξηθεί η θερμοκρασία τους, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε καλά για να μην διαχωριστεί ο κρόκος. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει αδειάζουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας, όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στους κρόκους. Μεταφέρουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ μέχρι το μείγμα να φτάσει στους 85°C. Αφαιρούμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα του παγωτού μας. Το περνάμε από ένα σινουά (σύρμα) και το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό μεταλλικό μπολ. Βάζουμε στην επιφάνεια του μίγματος μια μεμβράνη που να εφάπτεται και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή το ιδανικό για 1 μέρα. Στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να φτιάξουμε παγωτό στην παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε τότε βάζουμε το μείγμα του παγωτού στην κατάψυξη για 45 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει αρχίσει να στερεοποιείται στις άκρες και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Το ελέγχουμε και το χτυπάμε κάθε 35-40 λεπτά (για πιο ευκολία με ένα μίξερ χειρός). Μετά από συνολικά 6 φορές είναι έτοιμο.

Tips:

  • Ανακατεύουμε καλά όταν προσθέτουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων διότι αν δεν το κάνουμε θα μαγειρευτεί το αβγό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σβόλοι.
  • Αν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαρίζ: τη βυθίζουμε στην κρέμα μέχρι η κρέμα να επικαλύπτει το πίσω της μέρος. Όταν την διαπεράσουμε με το δάχτυλο μας θα πρέπει να μην υπάρχει ίχνος σε εκείνο το σημείο.
  • Με βάση αυτή την συνταγή, μπορούμε να δημιουργήσουμε και καινούργιες (π.χ. παγωτό σοκολάτα, μπισκότο, καφέ, amaretto, φράουλα κ.λπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: